Mało jest słodkich przysmaków, które są smaczniejsze niż ciasta i wypieki z jabłkami. Jednakże o ile są one niezwykle zdrowe i niskokaloryczne, to trzeba je przygotować w odpowiedni sposób. Warto zaprzyjaźnić się z jabłkami, ponieważ mają super właściwości: sprzyjają trawieniu, pomagają w diecie i zapobiegają nowotworom. Są także kopalnią witamin: oprócz witaminy A, witamin z grupy B i witaminy C jabłka są niezwykle bogate w minerały, takie jak potas, wapń, cynk, jod, fluor i selen. Niemniej możemy jeszcze bardziej wzmocnić te pozytywne właściwości, jeśli połączymy je z owsem. Owies jest źródłem nierozpuszczalnego błonnika, który sprawia, że dłużej czujemy się syci, co czyni go ulubionym składnikiem diet niskokalorycznych. Pozwala utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi oraz zawiera zarówno białka, węglowodany, jak i przeciwutleniacze. Regularne spożywanie płatków owsianych obniża ryzyko chorób układu krążenia, a dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu jest bezpieczne także dla diety cukrzycowej.
Ale jak to wszystko ma się do ciasta, które ma pełnić rolę deseru? To proste!
Składniki:
-
1 szklanka jogurtu naturalnego
-
3/4 szklanki cukru trzcinowego
-
mielony cynamon
-
1,5 szklanki płatków owsianych
-
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
-
szczypta soli
-
1/3 szklanki mielonych orzechów włoskich
-
1 łyżeczka sody oczyszczonej
-
skórka z jednej cytryny
-
3 duże jaja
-
2-3 duże jabłka
-
1 łyżka skrobi kukurydzianej
-
1/2 szklanki oleju roślinnego
Zmiksuj płatki w blenderze, aż zamienią się w proszek. W dużej misce wymieszaj je dobrze z sodą oczyszczoną, cukrem, ekstraktem waniliowym, szczyptą soli i skórką z cytryny. do masy wlej jogurt, a następnie olej, po czym dodaj po kolei jajka: powinieneś już uzyskać gęste ciasto. Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę. Obficie posyp cynamonem i wymieszaj w skrobi kukurydzianej. Dobrze wymieszaj. Wyłóż blachę foremkami do babeczek i wypełnij je ciastem do 3/4 wysokości. Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. ok. 175 °C przez około 40 minut.