Podczas fali upałów jedyne, czego pragniesz, to płyny – i to w dużej ilości. Najlepiej, aby nawet jedzenie było w formie płynnej. W takich chwilach warto wybrać warzywo, które samo w sobie jest orzeźwiające: na przykład ogórek. Ze względu na dużą zawartość wody ogórki są wyjątkowo korzystne dla zdrowia. Pomagają oczyścić organizm z toksyn i uzupełniają poziom witaminy B i C, a ponadto mają wysoką zawartość krzemu, potasu i magnezu. Ogórki stanowią podstawę diet odchudzających oraz – choć ta ich cecha jest mniej znana – przyczyniają się do normalizacji poziomu ciśnienia krwi. Tę zupę robi się błyskawicznie i niesie ona ze sobą prawdziwy powiew letniego posiłku.
Składniki:
- 2 cups yogurt
- 1 medium-sized cucumber
- 1-2 cloves of garlic
- olive oil
- salt
- 3.5 ounces of ground walnuts
- fresh dill
- 2 szklanki jogurtu
- 1 średniej wielkości ogórek
- 1-2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sól
- ok. 100 g zmielonych orzechów włoskich
- świeży koper
Przygotowanie:
Obierz i zetrzyj na tarce ogórek, po czym wymieszaj razem z 1-2 ząbkami startego czosnku i 2-3 łyżkami oliwy z oliwek. Posól do smaku, następnie dodaj dwie szklanki jogurtu i zmielone orzechy włoskie, a na koniec kilka łyżek drobno posiekanego koperku. Ostudź i podawaj w kubku. Zupa dobrze komponuje się z tostem, ale sama w sobie jest przyjemnym i orzeźwiającym letnim posiłkiem.