Choć ostatnio pojawia się wiele doniesień na temat tego, jak alkohol, a zwłaszcza czerwone wino, może zmniejszać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych(1), należy odnosić się do nich z dystansem. Coraz więcej dowodów wskazuje na to, że regularne umiarkowane spożycie wina może pozytywnie wpływać na czynniki ryzyka związane ze zdrowiem sercowo-naczyniowym. Efekt ten często przypisuje się związkom fenolowym pochodzącym z winogron i winorośli oraz ich działaniu na czynniki ryzyka, takie jak miażdżyca. Korzystne mechanizmy obejmują obniżenie poziomu cholesterolu, ogólnoustrojowego stanu zapalnego i ryzyka zakrzepicy.(1) Zdecydowana większość badań epidemiologicznych konsekwentnie wskazuje, że umiarkowane spożycie napojów alkoholowych powiązane jest ze zmniejszeniem śmiertelności z powodu różnych chorób sercowo-naczyniowych o 20 do 50% w porównaniu z osobami, które przez całe życie zachowują abstynencję.(1)
W rzeczywistości szkody powodowane przez alkohol, spożywany w nadmiarze, znacznie przewyższają jego domniemane lub faktyczne korzyści.(2)
Do szkodliwych skutków działania alkoholu zalicza się:(2)
- Zaburzenia rytmu serca (migotanie przedsionków)
- Wysokie ciśnienie krwi
- Uszkodzenie mięśnia sercowego
- Udar mózgu
Jak dużo to za dużo?
Rzecz jasna mogą istnieć indywidualne różnice w zależności od wieku, wagi, płci i tak dalej, ale generalnie warto kierować się następującą zasadą.
- W przypadku mężczyzn regularne spożycie nie powinno przekraczać 3 do 4 jednostek dziennie.(3,4,5) Jednostka odpowiada ok. 80 ml wina, 250 ml piwa o normalnej mocy lub 30–50 ml mocnych alkoholi.
- W przypadku kobiet regularne spożycie nie powinno przekraczać 2 do 3 jednostek dziennie(3,4,5)
Oczywiście napoje te mogą mieć też wyższą lub niższą objętość alkoholu i należy odpowiednio zmniejszyć spożywaną ilość.
Powyższą zasadą należy kierować się przy piciu codziennym, tygodniowym lub okazjonalnym. Jeśli zdarzy ci się wypić więcej, daj organizmowi co najmniej 48 godzin na regenerację przed kolejnym drinkiem.
Ważne! Umiarkowane spożycie alkoholu, rzucenie palenia, regularna aktywność fizyczna w rozkładzie dnia i zrównoważona dieta będą miały duży wpływ na zdrowie twojego układu sercowo-naczyniowegoy.(5)
Piśmiennictwo
- (1) Teissedre PL, Stockley C, Boban M, Ruf JC, Ortiz AM, Gambert P, Flesh M. The effects of wine consumption on cardiovascular disease and associated risk factors: a narrative review. OENO One, 52(1), 67-79. Return to content
- (2) Piano MR. Alcohol's Effects on the Cardiovascular System. Alcohol Res. 2017;38(2):219‐241. Return to content
- (3) International Organisation of Vine and Wine (OIV). Comparison of International Drinking Guidelines. 2019. Dostępne na stronie: http://www.oiv.int/public/medias/7169/oiv-report-alcohol-drinking-guidelines-collective-expertise.pdf [dostęp: 13 czerwca 2020 r.] Return to content
- (4) International Alliance for Responsible Drinking (IARD). 2019. Drinking guidelines: General population. Dostępne na stronie: http://iardwebprod.azurewebsites.net/science-resources/detail/Drinking-Guidelines-General-Population [dostęp: 13 czerwca 2020 r.] Return to content
- (5) Piepoli MF, Hoes AW, Agewall S, i wsp. 2016 European Guidelines on cardiovascular disease prevention in clinical practice: The Sixth Joint Task Force of the European Society of Cardiology and Other Societies on Cardiovascular Disease Prevention in Clinical Practice (constituted by representatives of 10 societies and by invited experts) Developed with the special contribution of the European Association for Cardiovascular Prevention & Rehabilitation (EACPR). Eur Heart J. 2016;37(29):2315-2381. doi:10.1093/eurheartj/ehw106. Return to content