Por to jeden z naszych współczesnych ulubieńców w rodzinie cebulowej. Por jest spokrewniony z czosnkiem i żółtą cebulą, ale jest też znacznie łagodniejszy i bardziej lekkostrawny. Ponadto nie sprawia, że wylejesz tyle łez, co w przypadku innych rodzajów cebuli. Jest bardzo skuteczny w łagodzeniu kaszlu i leczeniu strun głosowych. Ma niską kaloryczność, a jest jednocześnie niezwykle bogaty w prowitaminy A i witaminy C i E, a także wiele różnych minerałów. Innymi słowy wzbogaca dietę bez spożywania dużej liczby kalorii. Ma właściwości moczopędne i wspomaga trawienie. Zupa porowa naprawdę poprawia nastrój, czy to w lecie, czy w zimie.
Składniki:
- 1 duży por
- bulion warzywny
- 2/3 szklanki lekkiej śmietany
- 1-2 ziemniaki
- sól i pieprz do smaku
- starty ser
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
Pora umyj i pokrój w plasterki oraz podsmaż na odrobinie masła. Dodaj obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dopraw solą i pieprzem, a następnie wlej bulion warzywny i gotuj, aż ziemniaki zmiękną. Gdy zupa będzie gotowa, zmiksuj ją ręcznym blenderem. Możesz też śmiało zmiękczyć ją jeszcze odrobiną śmietany. Jeśli jesteś na ścisłej diecie, pomiń śmietanę lub użyj zamiast niej jogurtu. Doda to zupie charakteru, dzięki czemu będzie jeszcze smaczniejsza. Podawaj z tartym serem lub serem kozim. Jeśli nie jesteś na diecie, dodaj trochę grzanek do chrupania! Smacznego!
Źródło:
Anyakanyar (www.anyakanyar.hu)