Składniki (dla 4 osób):
- 4 piersi z kurczaka ze skórą
Marynata:
- 3 łyżki i 1 łyżeczka octu
- 2 liście laurowe
- 10 ziaren czarnego pieprzu
- 5 łyżek cukru
- 3 ząbki startego czosnku
- 1 i 3/4 szklanki wody
Warzywa smażone na patelni:
- 3/4 szklanki cukinii
- 3/4 szklanki bakłażana
- 3 gałązki tymianku
- 3/4 szklanki pieczarek
- 6 ząbków czosnku
Puree:
- 3 i 1/3 szklanki ziemniaków
- 1 i 1/4 szklanki mleka pełnotłustego
- ok. 50 g masła
Przygotowanie:
Najpierw podsmaż pierś kurczaka od strony skóry, a następnie odwróć ją i smaż nieco dłużej. Wstaw jeszcze na 10 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 120 °C. Sezonowe warzywa zblanszuj przez kilka sekund w lekko osolonej, wrzącej wodzie. W międzyczasie wymieszaj składniki marynaty ze szczyptą soli, po czym polej nią zblanszowane warzywa. Pokrojone w kostkę warzywa podsmaż na dużym ogniu z odrobiną soli, tymianku i czosnku ze skórką. Gdy będą gotowe, wyciśnij na nie kilka kropel soku z cytryny. Ugotuj ziemniaki w mundurkach, następnie obierz je i jeszcze gorące rozdrobnij za pomocą ręcznego blendera, dodając trochę soli oraz gorące pełnotłuste mleko i masło. Na środku talerza ułóż puree ziemniaczane, po czym pokrój pierś z kurczaka na 3 do 4 kawałków i ułóż je na puree. Na koniec dodaj marynowane, smażone warzywa.
Zdrowe gotowanie
Zoltán Herceg, konsultant ds. żywienia:
„Wprowadzenie zasad zdrowego gotowania w domu jest łatwiejsze, niż myślisz. Stosuj niskokaloryczne węglowodany i ograniczoną ilość oleju roślinnego bogatego w kwasy tłuszczowe Omega-3 oraz poddawaj używane składniki delikatnej i krótkiej obróbce termicznej. Pozwala to zachować ich naturalną wartość odżywczą i zawartość witamin. Używaj tylko świeżych, pozbawionych dodatków i sprawdzonych składników. Wyklucz wszystko, co jest genetycznie modyfikowane lub poddawane obróbce hormonalnej”.