Zupa warzywna z pomidorami

Zupa warzywna z pomidorami

W miarę jak wieczory stają się coraz chłodniejsze, zaczynamy tęsknić za gorącą miską zupy. I chociaż uwielbiamy dobrą zupę krem, którą można łatwo zrobić z każdego rodzaju warzywa, czasami miło jest pochrupać też kawałki warzyw. Jedną z podstawowych zasad zdrowego odżywiania jest codzienne spożywanie różnych rodzajów warzyw. Są różne podejścia do tej kwestii: jedni spożywają 5 różnych rodzajów owoców i warzyw dziennie, inni opowiadają się za „jedzeniem tęczy”, czyli spożywaniem odrobiny z każdego koloru każdego dnia.


Zrobienie smacznej zupy warzywnej to żadna filozofia, i nawet jeśli gotowanie warzyw nieco obniża zawartość witamin, są one wciąż doskonałym źródłem minerałów i błonnika. Istnieją niezliczone wersje zupy jarzynowej bez wyraźnego oryginalnego przepisu, więc możesz śmiało nadać jej własny charakter.

 

 

Składniki (dla 4 osób):

  • 1 large red onion
  • 2-3 carrots
  • 2 parsnips
  • 1 small celery root
  • 1 celery stalk
  • 1 small zucchini
  • 2-3 potatoes
  • 5-6 large cabbage leaves
  • 2-3 large tomatoes (or a can of peeled tomatoes)
  • salt and pepper to taste
  • bay leaves
  • parsley
  • olive oil
  • chicken stock
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2-3 marchewki
  • 2 pasternaki
  • 1 mały seler
  • 1 łodyga selera
  • 1 mała cukinia
  • 2-3 ziemniaki
  • 5-6 dużych liści kapusty
  • 2-3 duże pomidory (lub puszka pomidorów bez skórki)
  • sól i pieprz do smaku
  • liście laurowe
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • bulion z kurczaka

Przygotowanie:

Obierz i umyj warzywa. Cebulę drobno posiekaj, marchew, pasternak i łodygę selera pokrój w plasterki, a cukinię, ziemniaki i selera w kostkę. Liście kapusty cienko pokrój. Podsmaż cebulę na rozgrzanej oliwie z oliwek, a następnie dodaj warzywa: najpierw zrumień marchew i selera, a potem dodaj resztę warzyw. Jeśli używasz pomidorów bez skórki z puszki, wrzuć je prosto na patelnię. Jeśli używasz świeżych pomidorów, włóż je na minutę do gorącej wody, a następnie obierz ze skórki i pokrój w kostkę przed wrzuceniem na patelnię. Dopraw solą i pieprzem, dodaj 3-4 liście laurowe, a następnie zalej bulionem z kurczaka. Warzywa powinny zrobić się miękkie w ciągu 30-40 minut. W tym momencie należy wyłowić liście laurowe i zastąpić je drobno posiekaną świeżą natką pietruszki. Podawaj z bagietkami – a w opcji zdrowszej bez.

Źródło:

Anyakanyar (www.anyakanyar.hu)

Powiązane przepisy:

Wysokie ciśnienie krwi

Tabletki Aspirin® Cardio są wskazane u osób z wieloma czynnikami ryzyka sercowo-naczyniowego, w celu zmniejszenia ryzyka zawału mięśnia sercowego i udaru niedokrwiennego mózgu.

Aspirin® Cardio - Informacja o leku


Lek zawiera kwas acetylosalicylowy i jest dostępny bez recepty. Bayer Sp. z o.o.
Al. Jerozolimskie 158, 02-326 Warszawa.

To jest lek. Dla bezpieczeństwa stosuj go zgodnie z ulotką dołączoną do opakowania. Zwróć uwagę na przeciwwskazania. W przypadku wątpliwości skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.