W miarę jak wieczory stają się coraz chłodniejsze, zaczynamy tęsknić za gorącą miską zupy. I chociaż uwielbiamy dobrą zupę krem, którą można łatwo zrobić z każdego rodzaju warzywa, czasami miło jest pochrupać też kawałki warzyw. Jedną z podstawowych zasad zdrowego odżywiania jest codzienne spożywanie różnych rodzajów warzyw. Są różne podejścia do tej kwestii: jedni spożywają 5 różnych rodzajów owoców i warzyw dziennie, inni opowiadają się za „jedzeniem tęczy”, czyli spożywaniem odrobiny z każdego koloru każdego dnia.
Zrobienie smacznej zupy warzywnej to żadna filozofia, i nawet jeśli gotowanie warzyw nieco obniża zawartość witamin, są one wciąż doskonałym źródłem minerałów i błonnika. Istnieją niezliczone wersje zupy jarzynowej bez wyraźnego oryginalnego przepisu, więc możesz śmiało nadać jej własny charakter.
Składniki (dla 4 osób):
- 1 large red onion
- 2-3 carrots
- 2 parsnips
- 1 small celery root
- 1 celery stalk
- 1 small zucchini
- 2-3 potatoes
- 5-6 large cabbage leaves
- 2-3 large tomatoes (or a can of peeled tomatoes)
- salt and pepper to taste
- bay leaves
- parsley
- olive oil
- chicken stock
- 1 duża czerwona cebula
- 2-3 marchewki
- 2 pasternaki
- 1 mały seler
- 1 łodyga selera
- 1 mała cukinia
- 2-3 ziemniaki
- 5-6 dużych liści kapusty
- 2-3 duże pomidory (lub puszka pomidorów bez skórki)
- sól i pieprz do smaku
- liście laurowe
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek
- bulion z kurczaka
Przygotowanie:
Obierz i umyj warzywa. Cebulę drobno posiekaj, marchew, pasternak i łodygę selera pokrój w plasterki, a cukinię, ziemniaki i selera w kostkę. Liście kapusty cienko pokrój. Podsmaż cebulę na rozgrzanej oliwie z oliwek, a następnie dodaj warzywa: najpierw zrumień marchew i selera, a potem dodaj resztę warzyw. Jeśli używasz pomidorów bez skórki z puszki, wrzuć je prosto na patelnię. Jeśli używasz świeżych pomidorów, włóż je na minutę do gorącej wody, a następnie obierz ze skórki i pokrój w kostkę przed wrzuceniem na patelnię. Dopraw solą i pieprzem, dodaj 3-4 liście laurowe, a następnie zalej bulionem z kurczaka. Warzywa powinny zrobić się miękkie w ciągu 30-40 minut. W tym momencie należy wyłowić liście laurowe i zastąpić je drobno posiekaną świeżą natką pietruszki. Podawaj z bagietkami – a w opcji zdrowszej bez.
Źródło:
Anyakanyar (www.anyakanyar.hu)