Nawet jeśli nie mamy możliwości podróżowania, zawsze możemy wybrać się w podróż w naszej wyobraźni – lub kuchni! Odpowiedni posiłek może sprawić, że poczujesz się jak podczas spaceru w słoneczny dzień, wylegiwania się na plaży lub podziwiania zachodu słońca z kieliszkiem wybornego wina w ręku. Oczywiście dopiero po wyśmienitej kolacji. Poniższy przepis przeniesie Cię do Włoch poprzez wyborne połączenie bazylii i pomidorów.
Składniki:
- 2 cups lean mince
- 1 onion
- salt and pepper to taste
- 2 1/2 cups peeled canned tomatoes
- 5-6 cherry tomatoes
- 1 cup red wine
- 8-10 basil leaves
- olive oil
- 2 szklanki chudego mięsa mielonego
- 1 cebula
- sól i pieprz do smaku
- 2 i 1/2 szklanki obranych pomidorów z puszki
- 5-6 pomidorków koktajlowych
- 1 szklanka czerwonego wina
- 8-10 listków bazylii
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Sól i pieprz wymieszaj z mięsem, a następnie uformuj małe klopsiki. Na patelni zrumień je na odrobinie oliwy z oliwek i przełóż na talerz. Pamiętaj, aby strząsnąć nadmiar tłuszczu. Teraz mają ładną skórkę, ale dojdą w sosie. Posiekaj cebulę i podsmaż ją na odrobinie oliwy z oliwek. Dodaj pomidory z puszki i dopraw solą i pieprzem (oraz odrobiną cukru, jeśli lubisz). Pomidorki koktajlowe pokrój w ćwiartki i wrzuć na patelnię, a następnie wlej wino i doprowadź do wrzenia. Włóż klopsiki do sosu i gotuj na wolnym ogniu do miękkości. Tuż przed zdjęciem z ognia dodaj do sosu kilka listków świeżej bazylii. Klasycznym sposobem podania jest spaghetti, ale potrawa będzie pyszna nawet na grzance. To fenomenalnie smaczne danie!
Źródło:
Anyakanyar (www.anyakanyar.hu)