Burrito to jeden z tych meksykańskich przysmaków, które nasycą Cię w mgnieniu oka. Stanowi treściwy i pożywny posiłek, prawdopodobnie dlatego, że jako pierwsi przyrządzili je północnomeksykańscy górnicy i pasterze. Burrito to w praktyce obfity posiłek zawinięty w tortillę (wykonaną z mąki zwykłej lub kukurydzianej), która jest złożona na dole. Oczywiście jeśli nie chcesz bawić się w zawijanie, po prostu zwiń go jak naleśnik, to nie zmieni smaku. W każdym razie naszą uwagę przykuwa nadzienie, które jest zdrowe i wegetariańskie, wykonane z soczewicy (bogatej w błonnik, kwas foliowy, kwasy tłuszczowe Omega-3 i 6), i z przyjaznych sercu pomidorów (o dużej zawartości likopenu i karotenu) oraz awokado (bogatego w wielonienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy A, C, D i E). W efekcie jest to posiłek wegański i tak treściwy, że nikt nie będzie tęsknić za mięsem. Stanowi idealny obiad lub kolację.
Składniki:
- 1 opakowanie tortilli
- 2 dojrzałe pomidory
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1 dojrzałe awokado
- oliwa z oliwek
- 2 cebule
- 1 limonka
- sól, pieprz, zioła i przyprawy do smaku: chili, kolendra, imbir
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Zacznij ją smażyć i natychmiast dodaj przyprawy, aby mogła uwolnić swój aromat. Opłucz i odsącz soczewicę, a następnie wrzuć na patelnię. Zacznij ją mieszać, dodaj tyle wody, aby ją przykryć, i gotuj do uzyskania miękkości. W razie potrzeby dopraw jeszcze bardziej, w zależności od tego, czy lubisz pikantne jedzenie. Gdy woda odparuje, zostanie puree z soczewicy. W międzyczasie pokrój pomidory w kostkę, wyżłób i pokrój awokado oraz wyciśnij limonkę. Rozgrzej obie strony tortilli na suchej patelni. Tylko je podgrzej. Na środek nałóż kilka łyżek soczewicy, na wierzchu ułóż pomidory i awokado oraz skrop sokiem z limonki. Teraz złóż tortillę tak, aby miała otwartą górę i zamknięty dół.
Jeśli nie jesteś weganinem, odrobina śmietany lub startego sera doda potrawie pysznego charakteru, ale jest ona smaczna i sycąca również bez tych dodatków.