Jest taki słodki przysmak, który musiał być jednym z pierwszych street foodów na świecie, choć nikt go tak nie nazywał, gdy po raz pierwszy pojawił się na straganach na wiejskich czy kościelnych jarmarkach i różnych imprezach. Wczesna forma gofra była podobno znana już w średniowieczu. Odkrycie zawdzięczamy flamandzkim piekarzom, którzy gotowali resztki ciasta między żelaznymi blachami. Gofry można zrobić na wiele różnych sposobów. W niektórych krajach przepis wymaga użycia masła, gdzie indziej jest to nic innego jak gęstsze ciasto naleśnikowe. Jedno jest pewne: dobre gofry są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Najlepiej smakują złocistobrązowe, posypane cukrem pudrem lub podane z dżemem, musem czekoladowym lub pastą z orzechów laskowych. Oto ich zdrowsza wersja: z goframi owsianymi na śniadanie dzień rozpocznie się wspaniale! Oprócz wysokiej zawartości białka owies jest również bogaty w witaminy B i E, żelazo, potas, wapń, fosfor i magnez. Wspomaga regenerację nerwów, odżywia i ożywia cały układ nerwowy oraz ma właściwości przeciwzapalne i zasadowe. Ponieważ jest bogaty w błonnik, owies sprawia, że szybciej czujemy się syci. Wspomaga również trawienie poprzez przyspieszenie metabolizmu oraz oczyszczenie jelit z patogenów i nierozpuszczalnych włókien.
Składniki:
- 1 1/2 cup oats
- 3/4 cup flour
- 3 large eggs
- a pinch of salt
- 10 tablespoons milk
- 2 1/2 teaspoons baking powder
- 1 1/3 tablespoon sugar
- (an additional 5 tablespoons of sugar and 1/3 tablespoon of vanilla extract for extra sweetness)
- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
- 3/4 szklanki mąki
- 3 duże jaja
- szczypta soli
- 10 łyżek mleka
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/3 łyżki cukru
- (dodatkowe 5 łyżek cukru i 1/3 łyżki ekstraktu waniliowego dla dodatkowej słodyczy)
Przygotowanie:
Zmiel drobno płatki owsiane w blenderze kuchennym, a następnie wymieszaj razem z resztą suchych składników. Oddziel jajka i ubij żółtka z cukrem (i opcjonalnie ekstraktem waniliowym) do uzyskania puszystej konsystencji, po czym dodaj mleko. Ubij białka, aż utworzą się sztywne szczyty. Ostrożnie połącz obie masy jajeczne, a następnie dodaj suche składniki. Powinieneś uzyskać gęste ciasto naleśnikowe. Gofrownicę posmaruj lekko masłem, a potem nałóż pierwszą porcję ciasta. Pamiętaj, że proszek do pieczenia spowoduje, że ciasto urośnie, więc nie przepełniaj gofrownicy. Piecz gofry do momentu, aż będą gotowe (4-5 minut). W wersji wytrawnej podawaj z jogurtem naturalnym. Możesz śmiało wymieszać jogurt z odrobiną cukru i ekstraktu waniliowego, jeśli lubisz słodkie gofry. Łącząc w swoim śniadaniu płatki owsiane z jogurtem, dostarczasz sobie energii na resztę dnia.