Nie ma nic lepszego niż wrzucenie kilku rzeczy do potrawy, włożenie jej do piekarnika i spokojne czekanie, aż będzie gotowa. Zgoda, wymaga to trochę przygotowania, ale potem można robić kilka rzeczy jednocześnie. Oczywiście piekarnik wykonuje lwią część pracy, podczas gdy Ty korzystasz z dnia – czy to odpoczywając, czytając, czy ćwicząc.
Składniki:
- 1 lb 5 oz beef shoulder
- 1 2/3 cup rice
- 2 carrots
- 1 cup mushrooms (fresh or canned)
- 1 stalk of leek
- 10-12 black olives
- salt and pepper to taste
- fresh parsley
- olive oil
- ok. 600 g łopatki wołowej
- 1 i 2/3 szklanki ryżu
- 2 marchewki
- 1 szklanka pieczarek (świeżych lub z puszki)
- 1 łodyga pora
- 10-12 czarnych oliwek
- sól i pieprz do smaku
- świeża natka pietruszki
- oliwa z oliwek
Włóż ryż do 3 i 1/2 szklanki lekko osolonej wody i gotuj, aż będzie prawie gotowy. W międzyczasie obierz i pokrój warzywa oraz pokrój oliwki. Mięso umyj, pokrój w kostkę i gotuj na odrobinie oliwy z oliwek, aż zrobi się białe i puści trochę soków. Dopraw solą i pieprzem, a gdy mięso będzie mniej więcej w połowie gotowe, dodaj warzywa i gotuj je jeszcze chwilę przed dodaniem ryżu. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Ułóż mieszankę w naczyniu żaroodpornym i posyp plasterkami oliwek. Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. ok. 175 °C przez około godzinę. Przed podaniem posyp świeżą natką pietruszki, a potem zasmakuj tego doskonałego, kolorowego i pysznego dania.
Źródło:
Anyakanyar (www.anyakanyar.hu)